Horn eller inte horn – det är frågan!

Våra kor behåller sina horn. Horn är en kroppsdel precis som vår näsa eller våra öron och är levande. Horn är mycket varma på utsidan eftersom de har mycket blod i sig. Många tror att horn är som naglar eller hår, men så är det inte. De är levande och det gör otroligt ont för kalvarna när hornen bränns bort (som nästan alla konventionella och ekologiska bönder gör). Att avhorna kalvar är som en amputation.
 
Horn är viktiga för kor och tillhör kon. De använder sina horn mycket varje dag och på olika sätt. För det första är det ett viktigt instrument för att bestämma hierarkin. Om jag håller upp två pinnar bredvid mitt huvud, så antar våra kor att jag har horn och att jag är mycket dominant när jag närmar mig. Kor använder också hornen för att klia sig.
 
Kor med horn har totalt mer livsenergi än kor som är avhornade.
Energin samlas runtom hornen. Det gör att kor med horn är närmare sitt ursprung och därför har, i regel, bättre motståndskraft. Jag har också sett våra kor använda sina horn för att leka med halm!
 
Sammanfattat kan man väl säga att kor med horn beter sig mycket mer naturligt och det är det som vi eftersträvar i biodynamiskt lantbruk.
 
Plats i stallet
 
För kor med horn är det viktigt att de har tillräckligt med plats i stallet och mer plats vid foderbordet. De är helt enkelt bredare och hornen ger mycket större intimitetscirkel. En intimitetscirkel är området runt kon som andra kor i princip inte vågar komma in i. Ifall de vill vara nära varandra frågar de först. Det finns många anledningar för kor att vara nära varandra, till exempel för att slicka varandra, även om de gärna ligger ensamma också. Kalvar får alltid komma närmare än vuxna kor.
Moderna stallar är alldeles för små. De är byggda för kor utan horn så att så många kor som möjligt kan få plats. Ett kostall för kor med horn ser annorlunda ut.
 
Du är välkommen att följa med i vårt kostall för att titta och känna på hornen!