Helstekt entrecôte i ugn

Att steka kött på låg temperatur långsamt i ugn ger en mörare och saftigare köttbit. Låt alltid entrecôten bli rumstempererad innan du steker den. Lägg aldrig kylskåpskallt kött direkt i ugn eller i het stekpanna. Risken ökar då att köttet dra ihop sig och upplevs som hårt.

4 personer

1 kg entrecôte

1/2 dl olivolja

flingsalt och nymald svartpepper

egna favoritkryddor

 

Gnid in entrecôten med olja, salt och peppar och eventuellt andra kryddor. Rulla den några varv i en het stekpanna så att den får en fin stekyta. Stek köttet långsamt och länge i 70 grader varm ugn om du vill steka köttet långsamt och länge (2-3 timmar för medium rare). Annars är 150- 160 graden varm ugn lagom (1- 1,5 timme för medium rare).

Låt vila minst 10 minuter inlindat i aluminiumfolie före servering. Servera köttet i skivor och krydda snittytan med salt och peppar.