Skånsk kalops
4 personer
800g märgpipa i stora bitar, 3-4 cm
smör och olja till pannan
salt och nymald vitpeppar
2 stora, gula lökar, skivade
6-8 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 morötter, skivade
10-15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 kvist timjan (eller 1/2 tsk torkad)
1 msk HP-sås
2 msk soja
ca 2 msk maizena
Bryn köttet i smör och olja i en stekpanna eller gryta. Om pannan är inte tillräckligt stor kan köttet brynas i omgångar. Salta och peppra. Köttet ska få ordentlig färg, tillsätt sedan löken och fortsätt stekningen tills även löken tagit färg.
Häll över kött och lök i en gryta eller traktörpanna. Vispa ur stekpannan med 1 dl av buljongen och slå den i grytan. Tillsätt morötter, kryddpeppar, lagerblad, timjan, HP-sås och soja. Slå på så mycket buljong att det täcker köttet, 5-6 dl. Koka upp och låt småkoka till köttet känns mört, 1- 1,5 timme. Häll eventuellt på resten av buljongen under koktiden. Skumma av det fett som bildas.
Red av fonden och köttet med maizena utrört i lite vatten. Låt kalopsen koka några minuter. Såsen ska ha simmig konsistens. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.