Kokt nötrulle med svartvinbärssås
8 personer
1,2 kg nötrulle
1 flaska mörkt öl eller porter
1 ½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl soja
2 msk koncentrerad köttfond
1 gul lök, hackad
1 tsk timjan
10 enbär, krossade
10 svartpepparkorn
600 g morötter, i bitar
300 g palsternackor, i bitar
1 purjolök, skivad
½ dl rapsolja
salt och svartpeppar
6 dl kokspad
4 msk vetemjöl
1 ½ kg mandelpotatis, skalad, kokt
Koka upp öl, saft, soja, fond, lök och kryddor.
Lägg ner köttet. Det skall ligga trångt och vätskan ska täcka. Tillsätt eventuellt vatten. Sjud under lock ca 1 timme.
Vänd köttet, sätt i digitaltermometer och sjud till innertemperatur 80°. Låt kallna i lagen.
Värm ugnen till 200°. Lägg rotsakerna i långpanna. Ringla över olja och rosta ca 20 minuter. Vänd någon gång under tiden. Krydda med salt och peppar.
Sila kokspadet och mät upp 6 dl. rör ut mjöl i lite av spadet. Koka upp, red av och sjud 3 minuter.
Pressa potatisen.