Kokt nötrulle med svartvinbärssås

8 personer

1,2 kg nötrulle 
1 flaska mörkt öl eller porter 
1 ½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl soja 
2 msk koncentrerad köttfond 
1 gul lök, hackad 
1 tsk timjan 
10 enbär, krossade 
10 svartpepparkorn 

600 g morötter, i bitar
300 g palsternackor, i bitar
1 purjolök, skivad
½ dl rapsolja
salt och svartpeppar

6 dl kokspad
4 msk vetemjöl

1 ½ kg mandelpotatis, skalad, kokt

 

Koka upp öl, saft, soja, fond, lök och kryddor.

Lägg ner köttet. Det skall ligga trångt och vätskan ska täcka. Tillsätt eventuellt vatten. Sjud under lock ca 1 timme.

Vänd köttet, sätt i digitaltermometer och sjud till innertemperatur 80°. Låt kallna i lagen.

Värm ugnen till 200°. Lägg rotsakerna i långpanna. Ringla över olja och rosta ca 20 minuter. Vänd någon gång under tiden. Krydda med salt och peppar.

Sila kokspadet och mät upp 6 dl. rör ut mjöl i lite av spadet. Koka upp, red av och sjud 3 minuter.

Pressa potatisen.