Pepparrotskött

4 personer

 

1kg högrev

1,5 liter vatten

1 stor gul lök, i klyftor

2 morötter, i grova bitar

2 palsternackor, i grova bitar

1 rotselleri, i grova bitar

1 kålrot, i 1 cm stora bitar

salt

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 kryddnejlikor

1/2 tsk torkad timjan

 

Sås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

8 dl buljong från köttkoket

1,5 dl vispgrädde

salt

ca 4 msk färskriven pepparrot

 

Till serveringen

2 morötter, skivade

1 kålrot, i 1 cm stora bitar

2 palsternackor, skivade

1 rotselleri, i 1 cm stora bitar

hackad persilja

kokt potatis

färskriven pepparrot

 

Koka upp 1,5 liter vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet. När det kokat upp skummar du av och lägger i lök, morötter, palsternacka, rotselleri och kålrot tillsammans med lite salt, vitpepparkorn, lagerblad, kryddnejlikor och timjan. Vattnet ska täcka kött och grönsaker. Koka under lock till köttet känns mört, ca 1,5 timme. Lyft upp köttet och håll det varmt genom att lägga det på fat med aluminiumfolie över.

Skumma av eventuellt fett från buljongen, sila och släng de urkokta grönsakerna. Koka ihop buljongen till såsen tills ungefär hälften återstår.

Koka nya grönsaker till servering i den buljong som är kvar från köttet. Lägg först i morötter och kålrötter och koka dem i 10 minuter. Lägg sedan i palsternackor och rotselleri och koka i ytterligare 5 minuter.

Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet och sila i buljong lite i taget så att du får en lagom tjock sås. Tillsätt även grädden. Låt såsen koka ca 5 minuter och rör under tiden. Smaka av såsen med salt och tillsätt pepparrot efter smak.

Skär upp köttet i 1 cm tjocka skivor och lägg upp tillsammans med de nykokta grönsakerna. Strö persilja över. Servera såsen och kokt potatis vid sidan och eventuellt mer pepparrot.